Cuvânt despre parohia noastră

Cuvinte duhovnicești Iulie 13, 2012

Parohia aflată sub ocrotirea Sfînţilor Părinţi Ioachim şi Ana, aflată în satul Cuza Vodă, în imediata apropierea a oraşului Iaşi, este o parohie care îşi duce existenţa după modelul aflat de mii de ani în Biserica Ortodoxă: o comunitate de oameni, având în centru biserica – ca locaş de cult, se nevoiesc pentru mântuire, împlinind în acelaşi timp şi toate cele necesare vieţii din planul acesta pământesc. Biserica este o comunitate divino-umană, la fel şi parohia ortodoxă, are o viaţă divino-umană. În centru Hristos, prezent prin Biserica Sa, lângă El, enoriaşii parohiei, care se nevoiesc pentru aproprierea de El, şi prin acest lucru, pentru mântuirea lor.
 

Trăind în lume, creştinii împlinesc toate cele necesare vieţii acesteia pământeşti: învaţă, muncesc, ajută pe alţii, caută ajutorarea aproapelui, fac orice pentru mângâierea celor aflaţi în suferinţă şi dureri. Toate acestea par lucruri ideale şi greu de realizat, dar cu toate acestea, chiar şi în ziua de azi ele sunt împlinite în parohiile noastre ortodoxe. Vedem numeroase parohii care au azile pentru bătrâni, pentru copii, pentru cei nevoiaşi, altele au cantine sociale, altele şcoli şi grădiniţe, toate parohiile căutând, în limita posibilităţilor, să aducă mângâiere şi speranţă în sufletele celor întristaţi şi apăsaţi de dureri şi necazuri. Toate coordonatele de mai sus definesc oarecum scopul şi menirea unei parohii: mântuirea enoriaşilor dar, acest lucru nu se realizează prin indiferenţa faţă de ceilalţi şi de aceea se pune atât de mult accent în comunităţile noastre pe filantropie. Actele liturgice au ca scop umplerea credincioşilor de harul dumnezeiesc şi unirea lor cu Hristos, lucru cerut încă de la Sfântul Botez. Slujbele Bisericii, îl pun aşadar pe credincios faţă în faţă cu Însuşi Dumnezeu şi de aici, luând har peste har, credinciosul se poate întoarce şi cu faţa spre semenul său, care este ca şi el, creaţie a lui Dumnezeu.

Mergând pe aceeaşi linie Parohia Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, împleteşte în aproprierea oraşului Iaşi, liturghia cu filantropia. Ca bază principală, ca temelie a întregii vieţi, se află slujbele bisericeşti la care sunt prezenţi mulţi enoriaşi, expresia cea mai convingătoare a înţelegerii faptului ca numai unindu-se cu Hristos în Biserica Sa, pot să treacă peste toate greutăţile şi ispitele acestui veac. Spovedania deasă, împărtăşirea regulată, apelarea la ierurgiile Bisericii fac parte şi ele din mijloacele prin care enoriaşii parohiei Cuza Vodă  se întăresc duhovniceşte şi capăta ajutor în viaţa lor cotidiană. Pe lângă aceste două coordonatre (slujbele şi apelarea la Sfintele Taine şi celelalte ierurgii) filantropia este una din priorităţile parohiei. S-a amenajat în acest scop un cabinet medical pentru cei care nu pot merge în oraş la consultaţii medicale specializate, se fac colecte de alimente şi haine pentru cei săraci (din păcate numărul acestora fiind foarte mare în parohie).

Cu toate că este o parohie mică din punct de vedere numeric, este o parohie unită, o parohie care trăieşte activ, care se bucură de frumuseţile vieţii noastre liturgice, o parohie care trăieşte pentru Hristos şi pentru oameni.