Istoricul Parohiei Cuza Vodă, Dorobanţ

Istorie Iulie 13, 2012

Parohia Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana, satul Cuza Vodă, comuna Popricani, se află situată la Nord-Est de municipiul Iaşi, la o distanţă de 11 km. Parohia a fost înfiinţată în anul 1954, fiind filie a parohiei Sfântul Gheorghe, Dorobanţi până în anul 2006, când, prin venirea preotului Daniel Duca a devenit parohie de sine stătătoare. Satul Cuza Vodă se crede că a fost înfiinţat după 1888, ca un ecou al răscoalelor ţărăneşti, denumirea venind de la numele domnitorului Al. I. Cuza, care a făcut prima reformă prin care s-au eliberat şi împroprietărit clăcaşii.

Biserica parohiei Cuza Vodă, cu hramul Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana, este situată în centrul satului. Piatra de temelie s-a pus la 10 iunie 1954, preot paroh suplinitor fiind Constantin Ţuchel. Lucrările au continuat până în anul 1959 când au fost oprite de către Sfatul Popular Iaşi. Motivul invocat a fost implicarea unor constructori, din echipa care se ocupa cu ridicare bisericii la acte care lezau integritatea statului, în realitate motivaţia de mai sus, fiind doar un motiv prin care regimul comunist ateu împiedica ridicare unei biserici închinate lui Dumnezeu. Prin străduinţele părintelui Constantin Ţuchel, lucrările au fost reluate în anul 1970, finalizarea lor având loc în anul 1972. Sfinţirea bisericii a avut loc la 10 septembrie 1972 de către IPS Iustin, Mitropolitul Moldovei şi Sucevei.

Biserica este zidită după stilul tradiţional moldovenesc, în formă de treflă cu pronaos, naos şi altar. Pe pronaos este ridicată clopotniţa. Biserica este zidită din piatră şi acoperită cu tablă. Pictura interioară a fost realizată de către pictorul Constantin Negrescu. Catapeteasma este sculptată în lemn de stejar, fiind realizată de către sculptorul Constantin Cojocaru din Negreşti, Neamţ.

Din anul înfiinţării ei parohia a fost păstorită de către următorii preoţi: Constantin Ţuchel, Petrică Lehaci, Dănuţ Rotaru şi Daniel Duca.

Pe lângă locaşul de cult, parohia mai are o casă socială în care se află o sală pentru pomeniri, o bucătărie şi o bibliotecă cu peste 600 de cărţi în proprietate. Construcţia  a început în anul 2003, prin grija preotului paroh suplinitor Dănuţ Rotaru, de la parohia Dorobanţ, şi s-au finalizat în anul 2008, preot paroh fiind Daniel Duca.

În proprietatea parohiei se află începând cu anul 2011 un cabinet medical, în care îşi desfăşoară activitatea un medic de familie.

Între anii 2008-2011 s-a realizat o casă parohială nouă, pe două niveluri cu o suprafaţă totală de 140 metri pătraţi. Casa parohială şi cabinetul medical au fost sfinţite prin rugăciunile IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în data de 8 septembrie 2011.